Το διάβασμα κάνει καλό!

Ιδέες και προτάσεις βιβλίων για την περίοδο που διανύουμε από τη δασκάλα μας, Αντωνία Χατζηστρατή.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι το να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό! Είναι σχεδόν απαραίτητο, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που με τη σειρά τους θα γίνουν καλοί και ποιοτικοί αναγνώστες και θα αγαπήσουν το βιβλίο και την ψυχαγωγία που μπορεί να τους προσφέρει.

Ας δούμε μαζί τα οφέλη κατά την παιδική ηλικία:

• Η προσφορά του βιβλίου στην ανάπτυξη του παιδιού είναι μεγάλη. Τα βιβλία καλλιεργούν τη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού καθώς εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται ο ψυχικός του κόσμος.

• Εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που συνοδεύουν το άκουσμα των βιβλίων, τα παιδιά χτίζουν κατά το ανάγνωσμα, το λεξιλόγιό τους. Όσο περισσότερο τους διαβάζουμε τόσο πλουσιότερο λεξιλόγιο θα αναπτύξουν και θα χειρίζονται με μεγαλύτερη ευκολία τον γραπτό λόγο.

• Η μαγεία των βιβλίων βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις, όπως η απώλεια, ο αποχωρισμός ή μία ασθένεια μέσα από ιστορίες. Να κατανοήσουν καταστάσεις μέσα από τους ήρωες του βιβλίου.

• Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι τα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν ένα ευχάριστο εργαλείο μάθησης και παιχνιδιού. Όταν διαβάζουμε στα μικρά παιδιά τα βοηθάμε να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Η φαντασία θα βοηθήσει τα παιδιά στο παιχνίδι τους που είναι –ή πρέπει να είναι – η σημαντικότερη ασχολία τους, στις μικρές ηλικίες.

Μέσα από κατάλληλες ιστορίες και παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Όταν τους διαβάζουμε ιστορίες με ήρωες που νιώθουν παρόμοια με τα δικά τους συναισθήματα κατανοούν ότι το να αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο, είναι φυσικό και αποδεκτό. Επίσης, μέσα στις ιστορίες, πολλές φορές, βρίσκουν και τον σωστό τρόπο να τα εκφράσουν – ανάλογα με τις ενέργειες του κάθε ήρωα.

Αρχίζουν να πλάθουν τις εικόνες αυτών που ακούν στο μυαλό τους. Αντιγράφοντας πολλές φορές τις ενέργειες ενός ήρωα βοηθάει το παιδί να μάθει το πώς να επιλύει προβλήματα με δημιουργικό τρόπο. Τα μικρά παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους κάθε στιγμή και είναι σημαντικό να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες. Ακούγοντας ιστορίες μαθαίνουν από τα σωστά και τα λάθη των ηρώων χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δοκιμή τα ίδια, με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες.

Η ανάγνωση βιβλίων λίγο πριν από το βραδινό ύπνο είναι χρήσιμη για χαλάρωση, γιατί επιτρέπει στα παιδιά να «χαθούν» για λίγο στην φαντασία, να «βυθιστούν στα γαλήνια βάθη» και στους «μαγικούς κόσμους»  ενός βιβλίου. Αυτά που βοηθούν στην ηρεμία είναι η εξοικείωση μιας πολύ αγαπημένης ιστορίας, ο ρυθμός και η επανάληψη σε ένα βιβλίο, καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας που νιώθει το παιδί όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το αγαπημένο του πρόσωπο να του διαβάζει την ιστορία του βιβλίου.

Η ανάγνωση βιβλίων είναι μια υγιής ψυχαγωγία! Στον πολυχώρο μας «Παίδευσις Kids Academy», θα βρείτε πλήθος ποιοτικών εκδόσεων και εξαιρετικών βιβλίων, με ζωντανή εικονογράφιση και σωστή λεκτική απόδοση, ικανά να συγκινήσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.


Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στο 210 55 42 800!